Вдалий вибір медичного одягу залежить не тільки від цікавого фасону, якості тканини і оригінального оздоблення. Важливу роль при виборі будь-якого одягу відіграє колірна гамма. У кожного з нас є кольори, в яких ми виглядаємо по-королівськи, а є, які навпаки псують все враження навіть, якщо костюм сидить ідеально.

Складність при виборі одягу полягає в тому, що не завжди наші улюблені кольори - це ті, які нам дійсно до лиця. Часом ми вибираємо колір одягу за звичкою, не аналізуючи, чи підходить він до кольору волосся, очей, шкіри. Як же вибрати медичний одяг, який підкреслить індивідуальність і виділить достоїнства? Як правильно підібрати колір медичного одягу? Як визначити, на які кольори при виборі одягу варто звернути увагу, а які краще проігнорувати?

Стилісти говорять, що зовнішність всіх людей, можна умовно розділити на 4 основні групи, в залежності від відтінку шкіри, кольору очей і волосся. Виділяють наступні типи зовнішності - "Осінь", "Зима", "Весна" і "Літо". Осені і Весні підходять теплі відтінки, Зимі і Літу більше йдуть холодні. Визначивши свій тип, ви будете знати, які відтінки одягу, макіяжу і аксесуарів прикрасять вашу зовнішність, а яких вам краще уникати.

Як визначити свій тип зовнішності?

Щоб визначити, до якого типу, теплого або холодного, відноситься ваша зовнішність, потрібно прикласти до свого обличчя спочатку теплі, а потім холодні відтінки одного і того ж кольору, попередньо сховавши волосся під білою тканиною. Для цього експерименту можна використовувати смугу їдко рожевої тканини, в якій переважають холодні тони і тканину абрикосового або лососевою кольору. Уважно подивіться перед дзеркалом, як ці відтінки впливають на ваше обличчя. Ті, які роблять вашу зовнішність яскравішою, а колір шкіри здоровішим - вам підходять, ті ж, у яких ви виглядаєте блідо або колір шкіри змінюється не в
найкращу сторону - не з вашої палітри.

Весна - це найсвітліший кольоротип. Характерною особливістю Весни є світлі очі - світло- блакитні, бурштинові, сірі, зелені і тонка прозора рожево-персикова або рожево-кремова шкіра. Волосся зазвичай світлих золотистих відтінків. Вони можуть бути світло-русявим, золотисто-попелястим, світло-коричневими, солом'яними, але неодмінно теплого, золотистого відливу.

Весні підходять кольори молодої зелені, перших квітів і ранньої весни. Пастельна колірна гамма - ідеальний вибір для цього кольоротипу.

Людям весняного кольоротипу підійде медичний одяг в зеленій (ніжно салатовий, смарагдовий, блакитна бірюза) і жовтій (жовто-бежевий, з оранжевим відтінком) колірній гамі, а також кораловий, персиковий, волошковий, світло-сіро- блакитний, ніжно-блакитний колір теплого відтінку. Личитимуть кольори молодої моркви, маку, апельсина, тому їх можна з успіхом використовувати в обробці медичного костюма або халата.

Не підходять весняному кольоротипу чорний, сліпуче білий і темні кольори. Однак колір натуральної білої шерсті (блідо-кремовий) і колір яєчної шкаралупи виглядають добре.

Осінь - це теплий, більш насичений кольоротип. Волосся у людей осіннього типу від природимають рудуваті нотки. Це можуть бути шатени, люди з рудим, мідними, бронзовими волоссям. Шкіра має жовтуватий відтінок і може бути з веснянками, абрикосового або персикового відтінку. Очі карі, зелені, гoлубовато-зеленуваті, бірюзові і сіро-блакитні із золотистими цятками на райдужці очей.

Людям осіннього кольоротипу чудово личать кольори золотої осені - в'янучого листя, стиглих плодів, землі. Люди осіннього кольоротипу будуть добре виглядати в медичному одязі кольору топленого молока і слонової кістки. Також підійдуть теракотовий, синьо-зелений, болотний, хакі, бірюзовий, гірчичний, бежевий, кавовий. В обробці можуть бути використані: хакі, тепло-червоний колір плодів горобини, сливовий, теплий шоколадний і інші кольори, властиві осені.

Не підходять кольоротипу "осінь": сірий, яскраво-білий, чорний, синій, блакитний і сріблястий.

Літо відноситься до холодної кольоротипу. Волосся світле: може бути світло-русяве, темно-русяве, темно-каштанове, світло і темно попелясте. Тон шкіри - холодний, світлий, може бути з рожевим або оливковим відтінком. Очі: сіро-блакитні, зелено-блакитні, сині, зелено-сірі, горіхові. Для контрастного Літа характерний темний колір брів і волосся, для неконтрастного - світліший. Людям літнього кольоротипу буде дуже красиво в медичному одязі наступних кольорів: відтінки рожевого, бузкового (від світло-лілового до інтенсивного, сливового), сіро-фіолетова і блакитна гамма (небесно-блакитний, аквамарин, бірюзовий, колір морської хвилі). З червоної гами підійде малиновий і колір стиглої вишні. Людям цього кольоротипу дуже добре в одязі сірого кольору. Підійде також яскраво-лимонний і яскраво-рожевий колір.

Не підходить: чорний, білий, помаранчевий, персиковий, морквяний, зелений, колір зеленого яблука, яскраво-червоний, бежевий, золотий.

Зима - найяскравіший кольоротип. Людей цього типу виділяє їх контрастна зовнішність. Цей кольоротип дуже поширений в східних країнах - яскраві брюнети зі смаглявою або, навпаки, дуже світлою шкірою. Шкіра зазвичай молочно-сіруватого відтінку або смаглява. Іноді зустрічається біла або оливкова. Очі темні, але можуть бути будь-які, крім дуже світлих відтінків.

Людям Зимового кольоротипу добре підходить одяг дуже яскравих і холодних відтінків. Цьому типу ідеально підходить чорно-біла кольорова гамма. Дуже красиво виглядає на таких людях білосніжний одяг. Підходять всі відтінки рожевого - яскраво-рожевий, рубін, вишня і бордо і насичені сині холодні кольори.

Для зимового типу підійде білосніжний медичний одяг, а також одяг смарагдового, яскраво- рожевого, яскраво-жовтого, яскраво-синього, лілового і сталевого кольору. Ці кольори можна використовувати як в якості основного кольору для костюмів, так і для обробки білого медичного одягу. Для зимового кольоротипу не підходить медичний одяг в пастельних тонах, протипоказаний помаранчевий і помідорно-червоний кольори.

Знаючи, які кольори вам йдуть, ви зможете зробити правильний вибір при виборі медичного одягу. Крім того, ви зможете розширити свій гардероб новими кольорами, які будуть підкреслювати всі плюси вашої зовнішності.